La nostra història

Des de 1929, fent futbol, fent barri

Fundació del club · 1929

​L’any 1929, els socis fundadors del Atlètic Poblenou es trobaven en un bar bodega, situat al C/ Llatzaret, 35. Allà es varen reunir els components de la que fou la primera junta directiva: Francisco Sala (President), Palentino Sánchez (Secretari), José Soriano (Tresorer), Rafael Sánchez, Francisco Sánchez, Ginés Norte, Eduardo Revuelta, Justo Torno i Miguel Rojo. A banda de repartir responsabilitats i formalitzar els primers estatus, en aquest local es van debatre temes de total trascendència, com ara el nom del club i els seus colors. Alguns membres d’aquest equip fundador eren treballadors d’una fàbrica de botons, situada al carrer Bac de Roda, on també treballava un grup d’obrers d’origen basc, seguidors de l’Athletic Club. De la simpatia per l’equip bilbaí i del seu esperit de joc sorgí la idea de jugar amb els colors blanc i roig, i es va adaptar el nom Athletic per afegir-ho al del barri: Atlètic Poblenou. El primer camp on va jugar el nostre club va ser el Rancho Grande.

L'època de la postguerra

El Club no va deixar de patir censura i problemes durant la dictadura. Degut a la seva inscripció per participar en la fallida Olimpiada Popular, sumat a que a l’any 1936 va jugar un partit contra el Gladiador (un altre equip del barri) en benefici de les víctimes del feixisme, en finalitzar la Guerra Civil, la Federació Catalana de Futbol va aprovar la creació d’una comissió gestora per tal de dirigir el Club. El 16 de setembre de 1940 una comunicació de la Federació Catalana de Futbol sanciona un jugador, Santiago Marco, a no jugar més per haver format part de l’Ejército Rojo. L’octubre de 1941 es va imposar el canvi de nom castellanitzant-lo a Club Atlético Pueblo Nuevo. A principis de 1942, la Federació, davant la petició formulada per la Unió Esportiva Poblenou, va fer que el Club canviés de nou el seu nom pel de Club Atlético Castillejos, un nom que es perllongà fins l’any 1947.

Els anys 50

L’any 1954 el club celebra les seves Noces d’Argent amb un partit amistòs contra l’Espanyol al camp del Júpiter.
Durant aquesta dècada destaquen les tres temporades que l’equip va disputar a la 3a. Divisió:

1955/56, 11è classificat
1956/57, 23è classificat
1957/58, 12è classificat

En aquella època es jugava en diferents terrenys de joc a banda del Rancho Grande, com el camp del Joventut (també conegut camp del Gas) o el camp del Centre Moral (Avda. Diagonal amb C/ Bilbao), tots ells avui desapareguts.

1929-1979, un club amb 50 anys d'història

Entre els anys 1967 i 1982 es viu la millor època de la història de Club. Aquest llarg període s’inicia l’any 1967 amb un partit de la final de la Lliga d’Adherits al camp del Fabra i Coats contra la Penya Blaugrana Cinc Copes. El nostre club esdevé subcampió.

En aquells moments figurava entre els setze clubs més importants de Catalunya i entrà a formar part de la categoria preferent.

A la temporada 1976-77 va tornar a arribar a la final, contra la Penya Blaugrana Sant Just. Aquest cop vam guanyar, sent un dels triomfs més celebrats.

Sense adonar-nos arribem a les Noces d’Or l’any 1979 amb la celebració d’un festival esportiu pel 50è aniversari de l’Atlètic Poblenou al camp del Júpiter. Malauradament, el temps no va acompanyar i la forta pluja va convertir el camp en un autèntic bassal d’aigua.

Com a reconeixement públic a la nostra tasca, l’Ajuntament de Barcelona ens va fer entrega el Sant Martí de Bronze de la categoria esportiva, distinció que s’atorga a persones i entitats significatives del Barri.

Un sopar de socis i un partit amistós entre jugadors i directius van cloure els actes d’aquesta celebració.